Експерти имат оптимистичен сценарий за развитие на икономиката

С решението си да понижим лихвите ние заложихме на оптимистичния вариант за развитието на българската икономика, коментира за БТА председателят на управителния съвет и изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България) ЕАД Момчил Андреев.

„Всеки решава как да действа. Ние избрахме да действаме изпреварващо, защото ако позицията ни бе изчаквателна, нямаше за 10 години, започвайки от нулата, да стигнем 9-10 процента пазарен дял. Имаме солиден капитал и достатъчна ликвидност – работата ни е да финансираме икономиката, като преценяваме професионално риска. Факт е, че рискът остава висок, предстоят ни трудни месеци и не сме застраховани от неприятни изненади, но сме повече оптимисти, отколкото песимисти“, отбеляза Андреев.

Лихвите по новите и старите кредити са „скачени съдове“, защото всеки може да провери условията на пазара и да избере най-добрата оферта за нов кредит или за рефинансиране. Българският банков пазар е силно конкурентен и реагира относително бързо на промените в търсенето и предлагането, допълни шефът на Райфайзенбанк (България).

Логично е намалението да започне от новите кредити, защото те се предоставят по критерии за оценка на риска, които са съобразени със сегашната ситуация. През изминалите месеци внимателно наблюдавахме качеството на новоотпуснатите кредити, за да преценим новото съотношението риск-доходност. Щом качеството на новия портфейл е добро, то можем да си позволим по-ниски кредитни лихви, а това ще се отрази и върху лихвите по действащите кредити, обясни Андреев.
На въпрос на БТА какво движение на лихвите по депозитите може да се очаква банкерът се въздържа от конкретни прогнози за евентуален спад и последващо повишение. Той обаче отбеляза, че в медийното пространство се твърди, че се води депозитна война между банките и за проверки за картел на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). „Не са ли това взаимно изключващи се тези?“, отбеляза шефът на Райфайзенбанк (България).

Според него заслужава да се отбележат три важни неща, които очертават промяна в лихвите на банковия пазар в страната ни, който той определя като силно конкурентен.
Първо, тегленето на депозити, което съпътстваше началото на кризата поради страха от разпад на глобалната финансова система, спря и част от парите се върнаха обратно в банките. Банките увеличиха лихвите по депозити и част от парите се върнаха във финансовата система.

Второ, търсенето на кредити рязко се сви, макар това да не се вижда добре в банковата статистика, защото част от банките изкупиха обратно кредити, продадени в чужбина и продължаваха усвояванията по инвестиционни кредити разрешени преди кризата. На пръв поглед изглежда, че кредитът слабо расте, а в действителност по-скоро се свива, твърди Андреев.
И трето, световната икономика и финанси започнаха да се нормализират и рисковите премии намаляха, а външната ликвидност се увеличи. „Станахме атрактивни за пласиране на ресурс отвън – през последните седмици имахме немалко запитвания от европейски институционални инвеститори, фирми и физически лица за депозити, защото България е член на Европейският съюз и гарантираното свободно движение на капитали в 27-те ни прави по-атрактивни от други страни в региона, отбеляза шефът на Райфайзенбанк (България).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *