Експерти настояват за изборен район „Чужбина“

Събитието беше организирано от Българската Асоциация по Изборни Системи.
„Представяте ли си парламентарни избори през август? Това ще се случи точно след пет години, ако не се промени конституцията“, предрече проф. Михаил Константинов.
„Вие като отидете на море, ще отидете ли да гласувате? Още повече, че по новия Изборен кодекс не може да се гласува на друго място. Просто изборите трябва да ги правим малко преди да изтече старият мандат и знаем кои са бъдещите депутати и те просто изчакват да свърши старият парламент и тогава се заклеват“, препоръча дългогодишният член на Централната избирателна комисия.
Според анализаторите в сегашната конституция не е уреден достатъчно добре въпросът с датата на парламентарните избори. Те са на мнение, че трябва да има фиксиран определен интервал от време, в който да се правят изборите.
Експертите настояват да има изборен район „Чужбина“ и така всички гласове на българите зад граница да излъчват свои представители в парламента.
Предлага се също избирателните райони да се окрупнят и да станат 20, а не както са сега 31. Така тежестта на един глас в малък град ще се доближи до тази в по-голям район.
Според социолозите злоупотребите се случват по-често при избори за кмет, отколкото за народни представители. Затова двата вота задължително трябва да се провеждат отделно.
Експертите признаха, че при допитванията „екзит пол“ резултатите не са достатъчно прозрачни заради страха на хората да кажат за кого са гласували.
Сред идеите, които бяха дадени от Боровец на политиците е да помислят за гласуване чрез електронни терминали. Абсолютно необходимо е най-после да бъдат актуализирани избирателните списъци.
Експертите предлагат също отказ от „метода Донт“ – за това как се формират резултатите и настояват да бъде въведена нова система за разпределяне на мандатите по райони.
Референдумът през януари, ако не даде ясен отговор ще строим ли АЕЦ „Белене“, поне ще бъде добра репетиция и проверка за изборните нагласи преди парламентарните избори. Това е общото мнение на политолози и социолози.
Според повечето участници в конференция е напълно изключено допитването за втора ядрена централа да има валиден резултат.
Купуването на гласове на едни избори у нас възлиза на 16 милиона лева, обяви социологът Кольо Колев по данни от проучване на неговата агенция „Медиана“.
„Социологическото изследване показва, че 10% от хората продават гласовете си за 100 лв. 20% от населението пък е готово да продаде гласа си за 200 лв.“, каза Колев.
На конференцията в Боровец, бяха обсъждани: Конституционните проблеми на българската изборна система, Изборното законодателство в ЕС и другите страни с развита демокрация, Референдумите в България, Математическите пороци на българската изборна система – произход и решения, Концепцията за гласуване с изборни терминали (машинно гласуване), Страхът като фактор в социологическите изследвания, Основните дефицити в изборния процес в България и стратегически насоки за преодоляването им, Избирателните списъци – задният двор на изборния процес и др.
С доклади и в дискусиите участваха Андрей Райчев (Галъп), Боряна Димитрова (Алфа рисърч), Димитър Димитров (Софийски университет), Кольо Колев (Медиана), Юлий Павлов (Център за анализи и маркетинг), Мира Радева (МБМД), Огнян Минчев (Софийски университет), Юри Асланов (АФИС), Михаил Константинов (експерт, дългогодишен член на ЦИК) и др.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *