Експерти: Няма катализатори за подем на българската икономика

Българската икономика може да разчита само на плащанията по европейските фондове и на износа си, за да регистрира растеж. Няма обаче катализатори за икономически подем.Това са част от изводите в анализ на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank, цитиран от КРОСС.Според експертите добивът и износът на промишлени стоки не могат да бъдат фактори за чувствително повишаване на заетостта и доходите, което да покачи производителността на икономиката и да създаде предпоставки за устойчив растеж. Поради протестите и нестабилността на икономическата ситуация в страната чуждестранните инвеститори ще бъдат предпазливи, което ще забави капиталови потоци към България.

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг посочват, че за Българска фондова борса до края на годината се очаква опит за покачване на индексите,независимо от рутината на предпазливостта, която продължава в унисон с политическата несигурност в страната.

„В средата на 2013 г. индексите на БФБ-София са вече с 50% над нивата си от година по-рано. Фундаментални фактори за повишението на българските акции са налични – увеличен паричен поток към инвеститорите в резултат на дивидентни плащания, търгови предложения и ликвидацията на Еларг фонд за земеделска земя АДСИЦ; желание за риск поради намалените лихви на банковите продукти и позитивизмът на борсата в първото полугодие“, коментира ръководителят Анализи“ на инвестиционния посредник Цветослав Цачев.

За глобалната икономика анализаторите и на двете институции са единодушни, че основната тема остава кога ще има промяна в монетарната политика на САЩ.Основните събития, които ще определят американската валута са намеренията на централната банка на САЩ за оттегляне на монетарните стимули за икономиката, а също и така предстоящият избор на нов управител на институцията. Анализаторите на Saxo Bank са убедени, че третото тримесечие на 2013 г. ще изиграе превратна роля с постепенното оттегляне на „печатницата за лесни пари“. Според тях американската икономика ще приключи годината с растеж от 1.6%, а еврозоната ще отбележи спад с 0.8%. Специалистът по макро стратегии Мадс Кофод на Saxo Bank прогнозира 2% ръст за глобалната икономика през 2013 г.

Според анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг икономическите рискове остават водещ фактор пред цената на петрола, затова при нея е възможна краткосрочна корекция.„Очакваме цената на барел лек суров петрол да падне под 100 долара и едва към края на годината да достигне прогнозите ни за около 110 долара, но само при позитивен растеж в Европа“, казва Цветослав Цачев. От Saxo Bank пък смятат, че търсенето на петрол ще се забави от страна на възникващите пазари, но от друга страна доставките от САЩ, Канада и Бразилия се увеличават. Това ще ограничи възможностите за ръст на цената.

И двата екипа анализатори очакват акциите да продължат да бъдат доминиращият инвестиционен актив до края на 2013 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *