Експерти очакват рецесия в Германия

Германското правителство ревизира надолу прогнозата си за икономически растеж през тази година. Експерти очакват страната да влезе в рецесия.

Германският министър на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел обяви, че брутният вътрешен продукт ще нарасне с 1.2%, при предишни очаквания за ръст от 1.8%. Намалена е и прогнозата за икономически растеж за 2015 г. от 2% на 1.3%.

Министърът посочи, че във външноикономически план германската икономика се намира в трудно положение. В същото време той обясни, че не вижда причина да променя подхода към сегашната икономическа политика, дори и ако темпът на растеж се забави.

„Няма причина да променяме нашата икономическа или фискална политика, въпреки мненията в други държави от еврозоната за увеличаване на публичните разходи с цел стимулиране на растежа“, каза Габриел.

Според Клименс Фюст, президент на мозъчния тръст Zew, възможността икономиката на Германия да влече в трета техническа рецесия за последните 6 години е много голяма.

Днес Zew отчете изненадващо влошаване на инвеститорското доверие в най-голямата икономика в Европа. Показателят рязко се понижи до минус 3.6 пункта през октомври, падайки на отрицателна територия за първи път от две години насам.

Германия е икономическият двигател на Европа. Рецесия в немската икономика ще има драматични последствия за целия Европейски съюз. А през второто тримесечие на тази година БВП на Германия се сви с 0.2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *