Експерти: Пенсионната система е в колапс

Неблагоприятната демографска и икономическа ситуация в страната вече е заплаха не само за дългосрочната финансова стабилност на пенсионната система, но е рискова и за поддържането на сегашното й състояние. Това сочи анализ на Националния осигурителен институт за държавното обществено осигуряване през 2012 година.

В ефира на TV 7 бившият министър на труда и социалната политика – Иван Нейков и бившият финансов министър проф. Христина Вучева се обединиха около мнението, че пенсионната система е в колапс и трябва да се вземат спешни мерки, за да се оправи.

„Не може пенсионната реформа да боксува, само защото при предизборните обещания се казват неща, които са неизпълними или ще натоварят цялата система още повече. Не може за сметка на националната сигурност и бъдещето на всички в България да се печелят гласове“.

Така експертите коментираха предложенията на кабинета „Орешарски“ за промени в пенсионната система.

„В тази демографска ситуация, в която се намираме, няма как нещата да продължаваме по този начин. Толкова бедна държава като България не може да си позволи да намали годините за пенсиониране. Това е третият пореден опит на БСП да спре реформата, но това може да коства на държавата, нарастване на дефицита с по 200-300 млн. лв. на година“, категоричен бе Нейков.

Проф. Вучева обясни, че има начин кризата в пенсионната система да бъде преодоляна, но са нужни спешни мерки, които няма да се харесат на много хора. Вариантите са три – да се увеличат социалните вноски, да се намалят разходите или тежестта на реформата да бъде поета от всички граждани.

Най-важно е обаче да се направи дългосрочна политика, а не да се вземат кратковременни решения, добави тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *