Експерти по оперативните програми с по-големи заплати от министрите

София /КРОСС/ Експерти, които работят по оперативни програми на Европейския съюз, са по-добре платени от министрите в правителството. Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание, цитирана от БНР. Проектът на постановление за замразяване на бюджетните заплати през тази година е предизвикал спор между премиерът Бойко Борисов и министрите в кабинета. Документът беше отложен за приемане следващата седмица, за да може новият министър без портфейл, който ще поеме управлението на еврофондовете да се запознае с него.
Вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, както и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков настояли постановлението да се отложи с мотивът, че става въпрос за двойно по-високите заплати на чиновниците работещи с пари от еврофондовете. Затова било редно новият министър, който ще ги надзирава да се произнесе. Министърът на културата Вежди Рашидов пък заявил, че в неговото ведомство са най-ниските заплати- от порядъка на 400-450 лева и трудно привличал експерти.
Най-остро е изказването на премиера Бойко Борисов, който попитал защо двойни заплати да се плащат от бюджета. Цитат на Борисов от стенограма гласи:“ Аз продължавам да считам, че не може при заплата на президент, на парламентарен шеф, на министър-председател, на министри, да има служители в държавната администрация, които да взимат в пъти по-големи заплати. Няма логика. Повтарям. Има служители-консултанти с 6-7 хиляди в момента. Това означава, че вие предлагате експерти, на които да плащат по два три пъти по-големи заплати, отколкото вашите. Тогава дайте ми експертите за министри.“ Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заявил, че ако се дават подобни стимули не трябва да се допуска те да бъдат за сметка на републиканския бюджет, а да бъдат само и единствено от оперативните програми.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *