Експерти предлагат по-евтини ток и парно

В условията на криза производството на инсталации и съоръжения за комбинирано производство ще намери голям пазар в България, ще доведе до по-ниски цени за енергия и ще създаде допълнителна заетост, смятат представители на бранша. Според експертите страната ни в никакъв случай не бива да допуска унищожаването на своите топлофикационни дружества, а да ги модернизира и да развие комбинирани производства.
Проучване на потенциала за използване накогенерационни мощностив България, Румъния и други страни от Източна Европа, показва големи възможности за развитие на този пазар, коментира Костас Теофилактос, представител на неправителствената организация „Коген-Гърция“. Той представи опита на европейските държави в тази сфера на семинар, организиран от „Коген-Европа“ и българската Агенция по енергийна ефективноств София.
Според специалиста въвеждането в експлоатация на подобни мощности не само ще доведе до понижаване цената на продукцията на предприятията, но и ще намали вредните емисии парникови газове.
Възможно е да се прилагат европейски технологии и ноу-хау, но изграждането на подобни инсталации да се прави от български фирми, което ще създаде допълнителна заетост, предлага той.

„Когенерацията се базира на едновременното производство на електрическа и топлинна енергия, което дава възможност с определено количество енергиен ресурс да се произвежда двойно количество енергия. Същевременно това е начин за доставка както на ток и отопление, така също и на охлаждане“, обясни процеса Теофилактос.
Изпълнителният директор на АЕЕ Таско Ерменков коментира, че при развитието на европейската правна рамка в областта на енергетиката ще бъдат въведени стандарти за поддържане на стайна температура в жилищните и производствени помещения не само през зимата, но и през лятото. Според него при необходимост от охлаждане на помещенията, когенерациите ще бъдат най-ефективният метод за това.Ерменков подчерта още, че те изпълняват основните изисквания на европейската политика по отношение на енергийното производство – те са нисковъглеродни и щадят околната среда, изключително ефективни са и допринасят за енергийната независимост. Когато отделни предприятия, топлофикационни дружества, дори социални институции като болници и училища, започнат сами да произвеждат топло- и електроенергия, това спестява разходите за пренос по мрежата и води до децентрализиране на електроснабдяването, смята Ерменков.
Въвеждането на когенерации може да спести до 30 на сто от енергийните разходи на предприятията или бита, предвижда Валентина Узунова, изпълнителен директор на Асоциацията за високотехнологични енергийни системи.
Според нея обаче по-лесно е това да стане в промишлеността, защото се отразява пряко на производствените разходи, въпреки че ползата за бита също би била значителна. Според изчисленията най-малките инсталации за комбинирано производство, разработени за сгради с около 1000 кв.м разгъната площ, струват около 10 хил. евро.
Изпълнителният директор на „Коген-Европа“ Фиона Ридок подчерта, че Европа вече е оценила значението на комбинираното производство и всички страни членки на ЕС стимулират прилагането му
Германия си е поставила за цел да удвои произвежданото количество ток до 2020 г. В момента то е 12 на сто от консумираната в страната електроенергия. Около 90% от жителите на Дания и Финландия пък са клиенти на обществените системи за отопление, които прилагат иновативни методи за производство и са своеобразни депа за енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници, даде примери Фиона Ридок.
Според Таско Ерменков основната пречка за бързото внедряване на комбинирани производства у нас е недостатъчната либерализация на енергийния пазар и кръстосаното субсидиране на електроенергията, което „изкривява“ цената на тока и инвестициите в когенерации се възвръщат по-бавно.
В новатаенергийна стратегия на България са залегнали принципи за либерализация на пазара, което по думите му е обнадеждващо.
„В момента преференциалните цени са най-силният стимул за развитие на тези технологии, а възможност за финансиране се предоставя по кредитни линии на фонд „Козлодуй“ и фонд „Енергийна ефективност“.
Може да се използват и услугите на ЕСКО дружествата (които специализират в предлагането на енергоспестяващи услуги) или т.нар. договори с гарантиран резултат, при които фирмите изпълнители гарантират изграждането на инсталацията, а клиентите гарантират количеството енергия, която ще ползват“, заключи Ерменков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *