Експерти проверяват качеството и цените на храните

© Снимка: БГНЕС

Дни преди празниците започват интензивни проверки за качеството и безопасността на храните. Целта е да се гарантира безопасността на потребителите във връзка с повишеното предлагане на хранителни стоки в търговската мрежа.
Още миналата седмица министърът на земеделието Мирослав Найденов предупреди – този път ще се проверява не само качеството, но и цените на хранителните продукти.
„Днес минете и вижте колко са котлетите, свинските, и отидете другата седмица да видите колко са. Какво ще се промени за една седмица. Прасетата ли ще станат по-скъпи, повече лище почнат да ядат, фуражът ли ще поскъпне. Всички тези меса сасъпроводени с търговски документ. Там обаче пише и цената и досега теникога не са гледали цената. Не ги е интересувало. Ще ги помоля за първи път да погледнат. С тях ще има от комисията за защита на потребителите и така лекичко като видят колко е излязло от кочината и колко е отишло в магазина да ни светне на всички нас, че няма как 15 или 20 лв. дае котлетът. Или тая пуйка, гъска или каквото е там за Коледа, да излезне златна“, обясни министърът.
Освен експертите от ДВСК проверки ще правят и колегите им от фитосанитарния контрол за качеството и цената на плодовете и зеленчуците по борсите.
Още по темата за проверките и дейността на бъдещата Агенция по храните ще научите от интервюто с министър Мирослав Найденов в предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ след 8 часа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *