Експерти убеждават българите в Кипър в предимствата на легалната работа

Социалните министри на България Тотю Младенов и на Кипър Сотирулла Хараламбус ще открият днесИнформационен ден за българите, работещи на острова. Целта е те да бъдат запознати по-добре с трудовите и социалните си права и задължения. Разяснения ще дават експерти от близо 10 български и кипърски институции.
При откриването на Информационния ден министър Тотю Младенов ще отправи своеобразен призив за коректност към българите, работещи в Кипър. Ще се обърна към всички тях с най-важното – да пребивават законно, да работят легално, със сключени трудови договори и да се осигуряват, каза министър Младенов за „Хоризонт“.
В момента в Кипър работят близо 50 000 българи, предимно в туризма, услугите, строителството, селското стопанство, здравните заведения. Едва обаче около 10 000 от тях се осигуряват, гласят данни на кипърското социално министерство. Така мнозинството българи тук не могат да ползват пълноценно и губят много от правата си.
Друг проблем, който затруднява реализацията на българите на острова, е неинформираността на голяма част от тях за изискванията за легална работа.
Целта на Информационния ден е работещите тук българи да се запознаят по-добре с основните моменти в трудовото и социалното законодателство на Кипър, да получат информация за институциите, към които те могат да се обръщат при възникнали проблеми, да подадат сигнали и оплаквания за некоректно отношение към тях.
Желаещите ще могат да получат и лични консултации по конкретни техни въпроси от експерти от близо 10 български и кипърски институции. Сред тях са социалното министерство, Националния осигурителен институт, Националната здравноосигурителна каса, Главната инспекция по труда и Агенцията по заетостта.
Проявата се организира от Министерството на труда и социалната политика на България, Министерството на труда и социалното осигуряване на Кипър и посолството на България в Никозия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *