Експерти: S&P се презастрахова, не прави политическа оценка на България

Кредитната агенция „Стандард енд Пуърс“ (S&P) не си е позволила политическа оценка в мотивирането на причините, поради които намалява перспективата за кредитния рейтинг на България. Около това становище се обединиха пред bTV финансистът Алекс Бебов и депутатът от левицата Георги Кадиев.

Преди дни икономическият министър Драгомир Стойнев разкритикува агенцията за това, че прави политически коментар на ситуацията в страната – нещо, което международни финансови институции от този род не си позволявали.

Според експертите в студиото на „Тази сутрин“ обаче от S&P са отчели само, че съществува повишен политически риск и нестабилност преди изборите за евродепутати през май догодина. А това може да се отрази по негативен начин върху икономиката ан страната.

„Рейтинговата агенция оценява риска България да не изплаща външния си дълг. В този смисъл тя следи политиката заради влиянието й върху икономиката. Не мисля, че са дали политическа оценка. Просто са казали, че има риск да не се осъществят икономическите реформи, от които страната се нуждае. За тях не е важно кой управлява, а дали има такива реформи. Обикновено намаляват перспективата и 12 месеца наблюдават ситуацията – едва след това евентуално намаляват оценката. Последно 2008 г. сме имали негативна перспектива от S&P“, обясни Кадиев.

Според Бобев е нормална практика рейтинговите агенции да се презастраховат. Така, в случай, че има негативно развитие на ситуацията в дадена страна – „един вид те са го предвидили“.

Той подчерта, че пазарите почти не са реагирали на намалената перспектива. Причината – те отчитат малка вероятност за реално падане на рейтинга. Още повече, че настройките на бизнеса за следващата година са положителни, както стана ясно от проучване на Стопанската камара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *