Експерт: България трябва да се рекламира повече като аутсорсинг дестинация

Вяра Николова ръководи отдел „Човешки ресурси” в „Софика Груп” от 2008 г. насам. От 2004 г. работи в областта на управлението и развитието на човешките ресурси в компании като БТК и Александър Ман Солюшънс. Николова е магистър по Организационно развитие.

През 2013 г. за пореден път „Софика” участва в проучването на Aon Hewitt „Най-добрите работодатели в България“. Какви са очакванията на служителите в компаниите у нас и как работодателите биха отговорили на тях ще стане ясно през ноември тази година. Expert.bg разговаря с г-жа Николова за влиянието на ангажираността на служителите и за бизнес средата у нас като цяло.

Г-жо Николова, кои са факторите, които най-силно влияят на ангажираността на служителите според Вас?

Всеки човек има собствена подредба на факторите, които са важни за него в професионален план и които директно влияят върху неговата ангажираност. Най-често тези фактори са свързани с възможностите за кариерно развитие, репутацията на компанията работодател, нивото на възнаграждение, признанието, което получават за постигнатите резултати.

Доколко ангажираността на служителите влияе на успеха на един бизнес?

В „Софика Груп” вярваме, че ангажираността на служителите има директно влияние върху успеха на компанията, особено когато говорим за дейност в областта на услугите. Ангажираният служител е склонен да говори положително за компанията, да иска да работи в нея дългосрочно и да дава повече от себе си. Именно такива хора отличават компаниите, които предоставят доброто обслужване, от тези, които предоставят отличното такова.

По какъв начин Вие се стремите да повишите ангажираността на служителите си?

Всяка година „Софика Груп” участва в проучването на Aon Hewitt „Най-добрите работодатели в България“. Основната ни цел е да получим откровена обратна връзка от служителите ни по отношение на това кои са силните и слабите страни на компанията. На базата на направените анализи дефинираме области за подобрение и изготвяме планове за действие в тази насока. Стремежът ни е в максимална степен да въвлечем служителите при дефинирането на конкретните стъпки, които смятаме да предприемем, за да сме сигурни, че те ще имат желания резултат върху тяхната ангажираност.

Каква е най-ефективната практика при управлението на човешки ресурси?

Трудно е да се даде някаква рецепта, която гарантира успех при управлението на хора. В работата с хора в „Софика Груп” се стремим да насърчаваме откритата и конструктивна комуникация и да показваме на служителите си как работата им се вписва в по-голямата картина и влияе върху успеха на компанията.

Дефинираме ясно задачите и целите, които стоят пред всеки един служител, и насърчаваме тяхното изпълнение, така че всеки един да има възможността да развие своите знания и умения, да получи удовлетворение от постигнатите резултати и да бъде успешен. Не на последно място важно е да можеш да откриеш потенциала на всеки служител и да му дадеш възможност да го развие извън рамките на конкретните си задължения по длъжностна характеристика.

Как определяте бизнес средата в България в момента?

Пълна с предизвикателства. Като доставчик на услуги в сферата на аутсорсинга на бизнес процеси „Софика Груп” оперира в бранш, който се развива динамично, въпреки икономическата ситуация. Това е пазар, който е конкурентен както по-отношение на спечелването на нови клиенти, така и по отношение на привличането на таланти в компанията. Това поставя пред нас предизвикателства на ежедневна база и стимулира креативността ни.

Какво трябва да се направи, за да се подобри бизнес средата у нас?

Би помогнало, ако има по-добра реклама на държавата ни като аутсорсинг дестинация,както и по-стабилна политическа и икономическа среда. В този бранш на първо място продаваш държавата, а едва след това конкретната компания, която доставя услугата. Има неща, които би било полезно да се променят и в трудовото законодателство като въвеждане на възможност за почасова заетост и по-добра уредба по отношение на временната заетост и възможностите за работа от разстояние. За компании като „Софика Груп” от голямо значение са възможностите за сътрудничество с образователните институции и адаптацията на учебните програми, така че те да отговорят по-добре на нуждите на бизнеса. В момента работим по един такъв проект съвместно с Пловдивския Университет „Паисий Хилендарски“, но би било добре да има механизъм извън проектите, финансирани от ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *