Експерт: Жените на Балканите по-трудно получават кредит

Проблемите на жените от Балканите са сходни, най-вече те получават по-трудно достъп до кредит.Това твърди Евелина Първанова от Занаятчийска камара Кобленц в Германия, цитирана от БГНЕС.

В Кобленц Евелина работи от 20 години и ръководи международните проекти на Занаятчийската камара, включително проектите в България и в Балканските страни. Как една българка успява да се издигне толкова в Германия, в много отношения Евелина си мисли, че сигурно се дължи и на доза късмет. Тя заминава за Германия през 1992 г., след промяната в първия тогава нов дипломатически екип като културно аташе.

„Имах късмет да започна да работя в Занаятчийска камара Кобленц, което вероятно изглежда, че няма нищо общо, но се оказа, че това е камара, която прави международни проекти“, разказа тя.

Първанова поясни, че действително в момента в цяла Западна Европа, не само в Германия, регулирането на участието на жени по по-високопоставени длъжности е по квоти.

„Нещата в Западна Европа са по-добре от колкото тук. Например, до 1955 г. в Германия не е било възможно жена да подпише трудов договор, ако мъжът и не е съгласен с това“, заяви тя и добави, че към момента проблемите на жените-предприемачи в Германия са същите като на мъжете-предприемачи в Германия – много високи изисквания към продукцията.

„Жените имат всички права, но една жена се занимава с домакинска работа и деца, за разлика от мъжа, което я ограничава. Няма рецепта за успех, но е възможно и много жени го показват“, смята Евелина.

Според нея неравенството между половете в юридически и икономически аспекти се е изместило.“Но, може би няма и нужда да се измества напълно, нека жените си останат жени. Какво лошо има в това? Това е пъстротата на света“, убедена е Евелина Първанова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *