Ексшефът на „Булгартабак“ честно спестявал по $100 000 на година

Делото за укрити данъци от бившия шеф на „Булгартабак“ Христо Лачев е на път да приключи с тотален крах на прокуратурата. Обвинението срещу Лачев и съпругата му Мирела е, че са укрили 128 000 лв. данъци за периода 2004-2006 г. Според НАП пък Лачев разполага с имоти в София, Бистрица, Банско, Сапарева баня и Слънчев бряг, които не можел да закупи с декларираните му средства.
Оказа се обаче, че вещите лица, които са изготвяли тройната финансово-счетоводна експертиза не са отчели голяма част от легалните доходи на Лачев – заплати и пари по сметки.
Пред съда Христо Лачев обясни, през 1993-2001 г. е получавал заплата от $10 000 месечно. Солидният доход заработвал във фирма за оборудване на производство на алкохол и цигари в Русия. Работодателят поемал разходите за квартира и транспорт на Лачев и така той спестявал големи суми. През 1996 г. Лачев изпратил на майка си $250 000, а през 1998 г. зарадвал и баща си със $180 000. Оказва се, че подсъдимият е спестявал около $100 000 всяка година. Всички тези доходи обаче не влезли в сметките на НАП, когато правили ревизия на Лачев.
За следващото заседание съдия Мариян Марков даде указания на вещите лица да изготвят допълнителна експертиза, която да покаже колко пари Лачев е внасял и тогава да се съпоставят приходите и разходите, които според НАП не излизат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *