ЕК: Борбата с корупцията в България още не е дала нужните резултати

В него са включени серия констатации и препоръки, засягащи най-вече съдебната система.
През лятото на 2012-та година, точно 5 години след излизането на първия доклад по мониторинговия механизъм, ще бъде направена цялостна оценка на постигнатото в този период, от нея ще последва и предложение, пише Еврокомисията. Условието е България и Румъния да изпълнят препоръките от тазгодишнте доклади и да преодолеят посочените в тях слабости.
Докладът за България гласи, че борбата с корупцията по върховете още не е дала нужните резултати, и че въпреки постоянните акции, по-добри резултати са нужни и срещу организираната престъпност. За съдебната система е записано, че не полага нужните усилия да изпълни досегашните препоръки от Брюксел, и че подобряването на съдебната практика остава главно предизвикателство пред България. Визирани са конкретно многото оправдателни присъди, висящи и забавени дела, пише и че системата работи само по сигнали за корупция, вместо да прояви повече активност.
Отчетността на съдебната система и невинаги прозрачните и професионално обосновани назначения на магистрати също са посочени като слабост. Други такива са събирането на доказателства и защитата на свидетели. Комисията очаква повече от България и по отношение на конфликта на интереси и отнемането на незаконно придобито имущество.
Правителството получава очакваната оценка за политическата си воля – за него е записано, че през последната година е показало решителност и отговорност в осъществяването на реформите, че продължава по този път, и че трябва да го следва и занапред, за да постигне резултати.
Неокончателният текст не съдържа коментар за борбата с корупцията по границите, а Шенгенското ни членство, което ще зависи от този документ, не се споменава под никаква форма.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *