ЕК: Важни са транспортните ви връзки със съседите

Подобряване на транспортните връзки със съседните страни, което включва изграждане на магистрала „Тракия“, реконструкцията на жп линията с Турция, „Дунав мост 2“ са важни регионални обекти на Европейската комисия за България, заяви Павел Самецки, еврокомисар по регионална политика.
„Ние не искаме да харчим пари за проекти, които не са необходими. Кризата внесе напрежение в инвестиционните бюджети на общността, а от предназначените за България 700 млн. евро твърде малка част бяха усвоени“, напомни еврокомисарят.
Брутният вътрешен продукт на България е три пъти по-малък от БВП на развитите страни – членки на ЕС, но освен национална икономическа конвергенция общността цели и намаляване на различията на регионално равнище, каза още Самецки.
По думите му за целта трябва да се балансират две противоречиви насоки на развитието – оживяване на провинцията и разрастване и модернизация на големите градове.
Необходими са също така инвестиции в сферата на образованието и науката: екипиране на съвременни лаборатории, ремонт и модернизация на библиотеки и поне 170 училища, обменни образователни програми.
Еврокомисарят подчерта необходимостта от изграждане на воднопречиствателна станция за отпадните води на София, което значително ще подобри екологичния профил на града.

Предвидени са и средства по проекти за добив на енергия чрез използването на възобновяеми ресурси с цел диверсификация на енергийните източници.
За реализацията на тези проекти страната ни може да получи до 7 милиарда евро, които ще бъдат преведени, само ако бъдат предприети реални действия по усвояването им, напомни еврокомисарят.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *