ЕК: Вторият ”Северен поток” не е добър за Европа

Плановете за удвояване на капацитета на газопровода „Северен поток“ не звучат добре за Европа, заяви Европейската комисия, цитирана от „ИЮ Обзървър“.

Еврокомисарят по енергийния съюз и зам.-председател на ЕК Марош Шефчович дадепредварителното си мнениевчера на конгрес по въпросите на сигурността в Братислава, предаде БТА.

В момента Русия подава газ на Европа по три маршрута – „Северен поток“ под Балтийско море, „Ямал“ през Беларус и по украинската газопреносна система.

Според Шефчович удвояването на капацитетга на „Северен поток“ означава края на украинската система и ще навреди на енергийната сигурност в Европа, тъй катоще намали транзитните маршрути от три на два.

„Освен това ще бъдем изправени предтотален газов дисбаланс в Централна Европа, тъй като изведнъж ще трябва да направим транзитни страни (които транспортират газа от украинската мрежа на запад) в крайни потребители. Ще се стигне и до огромно претоварване, тъй като инфраструктурата не е готова за това“, каза еврокомисарят.

Вместо това от икономическа гледна точка има смисълда бъде модернизирана украинската газопреносна система,допълни той.
Вече имаме инфраструктура, която не се използва в пълен капацитет и може да бъде подновена, с която сме свикнали, заяви Шефчович.

Проекти

Руският газов гигант „Газпром“ обяви в четвъртък (18 юни), че Роял Дъч Шел (Royal Dutch Shell), германската Е.Он (E.ON) и австрийската О Ем Ви (OMV) са се договорили за построяване на две нови линии на „Северен поток“, който преминава по дъното на Балтийско море. Новите линии ще удвоят капацитета на съоръжението от 55 до 110 кубични метра газ годишно.

Новият проектне попада под действието на Третия енергиен пакет, тъй като минава по дъното на море, а неземна част няма да има“, каза преди дни Сергей Куприянов – представител на „Газпром“.
Гърция пък ще построи газопровод, който да свърже Югоизточна Европа с Турция и „Турски поток“.

Идвата проекта ще унищожат украинската газопреносна система, което ще означава загуба на милиарди долари годишно от транзитни такси за Украйна, отбелязва изданието.
Ще означава огромни загуби и за европейските транзитни страни като Словакия.

„Турски поток“ заменя „Южен поток“, който бе замразен, след като Еврокомисията заяви, че той противоречи на европейското законодателство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *