ЕК е увеличила от 2% на 4% авансовите плащания по програмите за България

Тази година предвид кризата Европейската комисия (ЕК) е разрешила увеличение на обема на авансовите плащания за България от 2 на 4 на сто от общата сума за периода 2007-2013 г., каза пред журналисти вчера вицепремиерът Меглена Плугчиева.
„Това дава достатъчно финансов ресурс и няма опасност да не можем да разплащаме проектите по оперативните програми“, коментира вицепремиерът.
Според Меглена Плугчиева проблемът е, че не се разплаща достатъчно. „Има вече сключени договори на стойност 2,80 млрд. лв., а разплащанията са само за около 160 млн. лв.“, отбеляза тя.
Плугчиева добави още, че от предпазливост управляващите органи не заявяват искания за плащане. Според нея плащанията се ограничават, за да не бъде направена някаква грешка, за която България да бъде санкционирана.
Плугчиева посочи, че до 20 април е разпоредила на всички управляващи органи да изпратят цялата информация за оценка на съответствие на одитната ни агенция и тя да направи оценка на съответствието на отделните управляващи органи, оценките да се изпратят в Брюксел и ЕК да ги препотвърди или критикува. „Поставили сме си съкратени срокове, така че през май да очакваме и произнасянето на ЕК“, отбеляза вицепремиерът.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *