ЕК забрани използването на оцветител Е-128

Европейската комисия (ЕК) забрани използването на оцветител Е-128 в хранителните продукти, защото може да бъде опасен за здравето, предаде АФП.

Оцветителят Е-128 придава свеж червен цвят на месните продукти. Той е забранен с регламент от ЕК, защото в организма се разгражда до веществото анилин, което може да има канцерогенно действие. И досега опасният Е-128 е бил разрешен само за 2 вида месни продукти – наденички и заготовки за бургери, които не са популярни в България и се произвеждат главно във Великобритания и Ирландия.

По тази причина ако потребител си купи колбас, на чиято опаковка е отбелязано, че в него се съдържа оцветител Е-128, той трябва да сигнализира в Министерството на здравеопазването или в службите за защита на потребителите.

Комисията проверява всички разрешени добавки към храните, защото законодателството в тази област е от 30 години. Използват се предимно оцветителите Е-120 и Е-124.

Министерството на здравеопазването на България е изпратило писма до организацията на месопреработвателите и до различните контролни органи за да ги уведоми за новия европейски регламент и да осигури спазването му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *