ЕК задейства още две наказателни процедури срещу България

Европейската комисия задейства днес две наказателни процедури срещу България. Процедурите са за несъблюдаване на европейското  законодателство по природната среда и за непълно прилагане на европейската директива при оспорване на резултати от обществени търгове.
 

В първия случай Европейската комисия обяви, че започва процедура срещу България, Белгия, Естония, Франция, Португалия, Латвия, Финландия, Полша, Малта и Словакия, тъй като не спазват европейската законодателство по околната среда в пет области – превенция на наводнения, събиране на електрически и електронни отпадъци, чистотата на водите, ограничаване на вредни шумове и поддържане на открити места за изхвърляне на боклуци.    
Специално от България Европейската комисия изисква да спазва напълно Директива 2007/0/ЕС за оценка и управление на риска от наводнения.
Задействана е втората фаза от една европейска наказателната процедура или Европейската комисия е изпратила „обосновано мнение“ до засегнатите страни. Те имат два месеца да отговорят. Ако това не стане, или ако отговорът е незадоволителен, то срещу тях могат да започнат съдебни дела в Европейския съд в Люксембург.
Също във втора фаза е процедурата срещу България и още четири страни в Европейския съюз – Кипър, Латвия, Португалия и Словения – за непълно прилагане на директива на Европейския съюз при оспорване на резултати от обществени търгове.
Тази възможност е важна, за да се гарантира, че търговете са спечелени от компанията, направила най-добрата оферта. Цел на директивата е и даде сигурност на компаниите и на отделните лица, че търговете са преминали честно и справедливо, заяви говорител на Европейската комисия.
България и другите засегнати страни имат два месеца да отговорят какво е направено по изпратеното от Европейската комисия „обосновано мнение“. Ако тази срок не бъде спазен или отговорът е неудовлетворителен, то комисията може да инициира дело в Съда на Европейския съюз в Люксембург. БТА
 

 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *