ЕК и МВР започват разследване за опасния турски цимент

Изпълнителният секретар на Българска асоциация на циментовата индустрия Владимир Старирадев се срещна в Брюксел се срещна с представители на Европейската комисия от Генерална дирекция “Промишленост и предприятия”, предаде БГНЕС.
На нея той подробно е информирал за получените анализи на проби от БАЦИ, които доказват наличие многократно над допустимите норми на Хром 6 в цимент внос от Турция. Той акцентира, че вносът от трети страни в България и ЕС може да бъде разрешен само при стриктно спазване на нормите и изискванията за стандарт и качество на ЕС.
Турските производители не разполагат със сертификати, които съответстват на критериите на българското и европейското законодателство към настоящия момент и не могат да бъдат част от свободния пазар на стоки в ЕС. От своя страна представителите на ЕК са се ангажирали да изискат информация от българските власти за предприетите мерки за спиране на нелегалния внос и разпространението на пазара на вредни за здравето вещества.
Също така те ще поставят въпроса и по време на заседанието на Работната група “Ограничения на достъпа до пазара и употребата на опасни вещества и препарати” на 28.04.2009 г. в Брюксел. На него от представителите на България, Гърция и Италия ще бъде изискана информация за напредъка им в областта.
БАЦИ получи подкрепа и в лицето на МВР. На среща между председателя на БАЦИ Александър Кар и министъра на вътрешните работи Михаил Миков стана ясно, че МВР се ангажира със случая и ще преследва нарушителите на закона, както вносители, така и дистрибутори и потребители.
БАЦИ за пореден път предупреждава, че работата с цимент, който не отговаря на стандартите, изисквани от България и ЕС може да доведе до нежелани последици за всички потребители. Прилагането на тези стандарти следва да бъде задължително за всички производители, които искат да реализират продукцията си на пазара на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *