ЕК и националните власти са крили доклади за странични ефекти на лекарства

Непоносимост към лекарства е петият най-разпространен причинител на смърт в европейските болници според данни на ЕК, но досега европейските институции и националните правителства са криели секретни доклади за страничните ефекти на някои лекарства, предаде EUobserver.com. Тези доклади, известни като Периодични осъвременени рапорти за безопасността (PSUR), са предавани редовно на националните власти на страните-членки от Европейската агенция по лекарствата.
PSUR, например, показва данни от проучвания на лекари в различни европейски държави затова как тийнейджърите, които използват определени лекарства против акне, изпадат в депресия и мислят за самоубийство. Друг пример са случаите при които лекарство за отслабване води до сърдечен удар или какво казват фармацевтичните компании по въпроса с рисковете от лекарствата.
Част от докладите излязоха на бял свят след съвместни действия на холандски, датски и белгийски журналисти. Те използваха възможността да получат достъп до тях съгласно холандското и датското законодателство. Решението им да качат някои от тези документи в Интернет идва в момент когато ЕК реши да забави обявяването на нов пакет от мерки за контрол на дейността на фармацевтичните компании. Очакванията са, че ЕК няма да позволи публикуването на PSUR, но ще даде възможност на фармацевтичните компании да се свързват с пациентите директно – практика, която в момента е незаконна и беше порицана от ЕП през 2002 година.
„Според мен няма съмнение, че PSUR трябва да бъдат публикувани. Става въпрос за лекарства, които ние вземаме“, каза Маргарет Нилсен, научен изследовател в Cochrane Institute в Копенхаген.
През 2007 година фармацевтичният гигант Roche заплаши да осъди Дания поради публикация на PSUR. Според обяснението на адвокатите на Roche информацията в този доклад може да навреди на пазарните позиции на компанията. Освен това според адвокатите на фармацевтичната компания информацията от този вид доклади лесно може да бъде грешно интерпретирана, например от журналисти.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *