ЕК наказва Германия за непрозрачно земеделие

Европейската комисия реши вчера да стартира наказателна процедура срещу Германия, след като южната провинция Бавария отказа да обяви имената набенефициентите по европейските фондове и получените от тях субсидии, пише EUobserver.
Първата европейска икономикаотказа даспази поставения срок – 30 април 2009 г. – в който всички страни членки на еврообщността трябваше на публикуват изисканата информация на сайта farmsubsidy.org.
Процедурата за неспазване на европейското законодателство, обаче, може да се проточи с години, както и да бъде прекъсната, ако държавата нарушител се съгласи да изпълни изикванията на Брюксел. Ако това не се случи, случаят се прехвърля на Европейския съд на справедливостта, който определя размера на санкцията.
Еврокомисарят по земеделието Мариан Фишер Бойл коментира, че Германия е усвоила парите на европейските данъкоплатци и хората имат пълното право да знаят как са разпределени средствата. Прозрачността, според нея, ще подобри управлението на фондовете и ще засили публичния контрол върху средствата.
Немските фермери засега са единни и устояват на натиска от ЕК, макар и тяхната постъпка да противоречи на заявената от Германия воля, след като страната гласува “за“ повече прозрачност при усвояването на европейските фондове и, конкретно, разкриване на бенефициентите от земеделския сектор.
Отказът напровинция Бавария, с мълчаливото съгласие наБерлин,донякъде потвърждава страховете, че основно големи мултинационални компании, опитващи да монополизират определени пазари и сектори от селското стопанство, са се облагодетелствали с европейски пари.
След като ЕК обобщи публикуваната в интернет информация, оказа се, че Италия е земеделският рай на евромилионерите, следвана от Испания, Франция, Холандия, Португалия, Белгия, Великобритания, България и Румъния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *