ЕК ни връща ?103 млн.

На България ще бъдат върнати 103,72 млн. евро от преките плащания. Това заяви земеделският министър Нихат Кабил преди заседанието на Министерски съвет.
Той е бил известен с писмо от Европейската комисия, получено в края на миналата седмица.
Министърът поясни, че няма спирания на средствата от ЕС по програмите на земеделското министерство.
Сертифициращият орган на Европейската комисия обръща внимание на 4 слабости на България. – в административния капацитет, нуждата от по-добро осчетоводяване на средствата по пазарните механизми, недостатъчен капацитет в регионалните офиси на Агенциите за прилагане на Програмата за селските райони и нуждата от премени във вътрешния ред на Разплащателната агенция.
Министърът припомни, че в края на миналата година редовният доклад на сертифициращия орган е доказал състоянието на Разплащателната агенция по отделните компоненти на нейните органи.
По думите на Кабил оценката в доклада по отношение на преките плащания е най-високата възможна.
„Крайно време е в България да престане да се мисли, че в Брюксел има една голяма торба с пари и ако нещо не е наред в страната, тази торба не се изпраща“, коментира още Нихат Кабил.
Припомняме, днес следобед ГЕРБ дават пресконференция, на която щели да съобщят за нови спрени европари, заради Разплащателната ни агенция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *