ЕК ни препоръчва „стриктна фискална политика“

Европейската комисия (ЕК) призова България да прилага „стриктна фискална политика“, което да помогне за предпазване от дефицит на фона на нестабилните очаквания за растежа и приходите в държавната хазна.
България, която приключи 2009 година с бюджетен дефицит от 1,9 на сто от брутния вътрешен продукт, се стреми да постигне балансиран бюджет през тази година. Това се казва в оценката на Комисията за тригодишния бюджетен план на страната ни, предава Bloomberg.
Според информацията, страната ни планира да влезе във валутния механизъм ЕRM2 още тази година.
„С оглед нуждата от осигуряване на устойчива конвергенция, призоваваме България да продължи с налагането на стриктна фискална политика, както и към осъществяването на планираните структурни реформи“, заявяват от Европейската комисия.
През настоящата година правителството очаква икономически ръст от 0,3 на сто след спада от 5 на сто, отчетен през 2009 година. През януари бюджетният дефицит достигна 500 млн. лв., а се очаква увеличаване на отрицателното салдо и през февруари и март, тъй като се планира погасяването на дългове по публични поръчки и инфраструктурни обекти.
Като част от плановете за набиране на пари в бюджета е представено намерението за листване на 55 държавни компании на фондовата борса. Освен това се обсъждат и намерения за орязване на социалните пакети в публичния сектор и при пенсионерите.
Според оценка на МВФ от 1 март, бюджетният дефицит на България ще възлезе на 1,8 на сто от БВП през тази година.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *