ЕК ни спря кранчето и на парите за единица площ

Европейската комисия отново ни удари шамари е спрялаплащания за България заради неизпълняване на регламентите на общността и проблеми с идентифицирането на земеделски площи. Това призна вчера пред БНР зам.-министърът на земеделието и храните Светла Бъчварова.
В предварителен доклад на Европейската сметна палата се посочват слабости по определени плащания за земеделие през 2007 г.,коментира министър Бъчварова. Тя допълни, че очаква и намаление на парите за директните плащания за следващата година.
От ЕК са поканилипредставители на България на срещатази седмица, за да дадат обяснения по откритите нарушения – дублиране на декларираните от земеделците площи.
Препоръкатана ЕК еда се преразгледат протоколите за извършените в нарушение плащания. Бъчварова каза, че правителството се опитва да убеди Брюксел да пусне парите поне за коректните производители.
Още миналата седмица стана ясно, че поне 3000 производители няма да получат парите си заради проблем с дублирането на декларираните от тяхземи по схемата за подпомагане заединица площ.
Проблемът със системата за деклариране на земеделските площисъществува от доста време. От главна дирекция „Земеделие и гори“ към Министерството на земеделието и храните (МЗХ) обясняватсегашните си затруднениясъс софтуерна грешка в Системата за идентифициране на земеделските площи и за обработка на заявленията. Заради това Разплащателната агенция не била получавала точни данни от дирекцията.
Европейската сметна палата направи две проверки миналата година, последната – през декември. В доклада на институцията се посочва, че липсват ортофотографии, което води до неточно очертаване на физическите блокове. Допълнително объркване на фермерите са внесли и твърде различните итежки административни процедури на министерството, от една страна,и на Разплащателната агенция, от друга.
Тук говорим за необходимостта от осъвременяване на ортофотоснимките с реалното състояние, тъй като те са направени през 2006-2007 г. През това време доста земя е влязла в оборот и се заявява като такава. Сега МЗХ стартира обновяване на картите и снимките, за бъде информацията достоверна, обясни още Светла Бъчварова.
Тя допълни, че плащанията по САПАРД са започнали с национални средства и се прави необходимото те да бъдат възстановени, тъй като засега ЕК няма възражения относто приложения екшън-план за реформи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *