ЕК няма да реагира на холандския сайт против източноевропейци

Това заяви в отговор на въпроси Матю Нюмън, говорител на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг.
Сайтът в същността си е политическо изявление,  затова комисарят Рединг направи в отговор също политическо изявление, посочи Нюмън. Той припомни, че в петък миналата седмица Вивиан Рединг прикани всички хора в Холандия да не следват призивите към нетърпимост, а вместо това ясно да заявят, че Европа е територия на свобода, а нетърпимостта няма място на континента.
В Европа отстояваме свободата и отвореността на континента, така че гражданите на ЕС да бъдат свободни да се движат, работят и учат, където пожелаят, посочи Рединг.
Гражданите на 27-те страни в Общността трябва да се чувстват у дома си, независимо къде решат да се установят, добави тя.
По нейните думи  сайтът действа напълно против тези принципи, след като ясно призовава хората към нетърпимост. Европа е изправена пред трудни времена и ще решим проблемите си, само ако проявяваме солидарност, а не ако предаваме съгражданите си, допълни Вивиан Рединг.
Нюмън днес коментира, че случаят е предизвикан от Партията на свободата, а не от правителството на Холандия, затова не става въпрос за правителствена позиция.
По неговите думи комисията реагира в случаи на нарушение на принципите или в разрез с ценностите на ЕС, какъвто е бил случаят с медийния закон в Унгария. Когато не става дума за такива нарушения, националните власти решават дали да предприемат действия, допълни говорителят.
Междувременно посланиците на 10 централно- и източноевропейски страни изпратиха отворено писмо
до водачите на холандски политически партии, протестирайки срещу сайта, съобщи холандският информационен сайт „Дъч Нюз“. Според полската осведомителна агенция ПАП в писмото се настоява лидерите на парламентарно представените партии да се разграничат от „позорната инициатива“. Очаква се посланиците да се срещнат по същия повод утре с парламентаристи. Полският премиер Доналд Туск е запознат с предприетите действия, посочва ПАП. Според премиера възможностите за протест са доста ограничени, тъй като уебсайтът е инициатива на политик, а не на правителството.
Водачът на Партия на свободата Герт Вилдерс нарече писмото на посланиците „хабене на хартия“.   Сайтът не е насочен срещу конкретни страни, а събира информация за обществените вреди и натиска върху работните места, заявил Вилдерс, цитиран от холандският вестник „Фолкскрант“.
След появата на сайта българското Министерство на външните работи излезе със съобщение, че не може да приеме, една от държавите основателки на ЕС да толерира насаждането на омраза, дискриминация и ксенофобия.
Това показва проблем в самата Холандия, но е и заплаха за целия Европейски съюз и за неговите ценности. Българската държава обмисля вариант да сезира европейския омбудсман, евентуално Европейската комисия, също така, ако се налага, този въпрос да бъде обсъден на Европейски съвет, се казваше в текста.
Румъния и Полша също поискаха холандските власти да предприемат действия срещу сайта.
Според представител на Партия на свободата инициативата им има за цел да покаже проблемите, които централно- и източноевропейците създават, свързани с престъпност, алкохолизъм, употреба на наркотици, проституция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *