ЕК обсъжда регулирането на хедж фондовете

Европейската комисия (ЕК) ще започне широко обсъждане на въпросите около регулирането на хедж фондовете, съобщава EUobserver.com. Основните дискусии ще бъдат съсредоточени около това кой трябва да регулира тези фондове – централните банки в съответната страна или спеиализираните ограни за надзор на търговията с ценни книжа. Други важни точки в дневния ред на обсъжданията ще засегнат въпросите относно нужни ли са промени в досегашната регулационна рамка, както и изискванията към капиталите и практитките на рисковия мениджмънт.
EUobserver.com съобщава още, че вчера (1.12.08) ЕК окончателно е одобрила предложението банките в рамките на ЕС да въведат до края на ноември 2009 година възможността банковите сметки на гражданите на общността да могат да се прехвърлят автоматично от една банка в друга в границите на съответната страна. То този начин ще бъде спестено време и допълнителни такси на гражданите, както и опасността да не им бъдат преведени заплатите по време на периода от закриването на старата и откриването на новата сметка.
Според данните на организациите в момента европейците не прехвърлят сметките си от една банка в друга в рамките на една държава. Причината за това са високите разходи за банковата операция, както и страхът от това да не „изчезнат“ парите по сметката или от „липсващи“ плащания.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *