ЕК обяви, че се разтапят активните зони на 2 реактора от ”Фукушима”

Това следва от направения от експерти на Европейската комисия анализ на обстановката от официални източници в Япония и Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) и съобщения в медиите, съобщи говорителката на еврокомисаря по енергетиката Марлина Холцнер, цитирана от БТА.
„Според анализ на ситуацията в 08.00 часа централноевропейско време (09.00 часа българско) можем да съдим за частично разтопяване на активните зони на реакторите при неработеща система за охлаждане. Появата на дим на 4-ти енергоблок създава отделно безпокойство, защото източникът му е неизвестен“ добави Холцнер, цитирана от ИТАР-ТАСС. ЕС смята, че обстановката на японската АЕЦ е по-тежка отколкото я представят японските власти. Вчера в Европейския парламент еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер нарече случващото се във „Фукушима 1“ „апокалипсис“ и заяви, че местните власти на практика са изгубили контрола над ситуацията в централата.
Японската полиция ще се опита да охлади отработеното ядрено гориво в трети реактор на „Фукушима“ 1 с водни оръдия за борба с безредици. Властите решиха да прибегнат до този вариант, след като предишният план за разпръскване на вода от хеликоптер се провали заради високото ниво на радиация около електроцентралата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Главният секретар на правителството Юкио Едано заяви по-рано, че се подготвя „инжектиране“ на вода от земята в реактор 4.Компанията-оператор на централата „Токио електрик пауър“ (ТЕПКО) съобщи, че са започнали да обливат и реактори 5 и 6, които до снощи не бяха проблем, предаде Ройтерс.
Температурата в претърпелия авария втори реактор вече се стабилизира и налягането е спаднало.
Япония поиска допълнителна помощ от САЩ, за да предпази активната зона на реакторите от прегряване, съобщи ДПА.
Равнището на радиацията отвъд 20-километровата зона около електроцентралата не представлява непосредствен риск за човешкото здраве, увери Юкио Едано. През нощта бе наредено да се евакуират дори и 50-те работници, които поливат реакторите с вода. Медии вече ги определиха за камикадзета, които жертват живота си.По-късно те се върнаха по работните си места.
Ройтерс съобщи, че има цезий и йод в чешмяната вода във Фукушима, но няма опасност за здравето.
Според Уикилийкс преди повече от 2 г. МААЕ е предупредила Япония, че нейните АЕЦ не могат да издържат земетресение, пише междувременно в. „Дейли телеграф“.
Броят на жертвите от земетресението в петък и последвалите вълни цунами доближава 3800, съобщи полицията, цитирана от ИТАР-ТАСС. Досега е потвърдена смъртта на 3771 души в 12 префектури. Близо 2000 са ранени.Полицията води за безследно изчезнали 8181 души в 6 префектури. Премиерът Наото Кан съобщи, че са спасени над 26 000 човека.
Спасителните операции са затруднени от силните студове и снеговалежите. Температурите в най-силно пострадалите префектури Ивате, Мияги и Фукушима са спаднали до нулата. Според синоптиците е възможно да се понижат утре до минус пет градуса. В спасителните екипи участват близо 80 000 войници, полицаи и спасители, подпомагани от многобройни чуждестранни колеги, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Влошени са и условията за живот на евакуираните – към половин милион души, останали без подслон или изселени от 20-километровата зона около АЕЦ „Фукушима“. Сред тях вече се усеща недостиг на питейна вода, храна и горива, прекъсва електроснабдяването, нарушени са и телефонните връзки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *