ЕК одобри почти 10 млрд. евро за България до 2020 г.

България ще разполага със 7,6 млрд. евро от европейските фондове по политиката на сближаване на ЕС. За развитието на селските региони получаваме 2,3 млрд. евро, а за рибарство и морско дело – 88 млн. евро.

Това е записано в одобреното от Брюксел Споразумение за партньорство с България за новия програмен период (2014 – 2020 година).

От Европейската комисия уточняват, че през новия период основната част от средствата, които страната ни получава по Кохезионната политика на ЕС, ще бъде насочена към слаборазвитите региони (около 5,09 млрд. евро). Инициативи за намаляване на младежката безработица пък ще бъдат подкрепени с 55,2 млн. евро от европейските фондове.

Като цяло основни приоритети ще бъдат подобряване на конкурентоспособността на българската икономика, повишаване на заетостта, по-доброто управление на водите и отпадъците, както и намаляване на ранното напускане на училищата.

Одобреното споразумение дава рамката на оперативните програми, които ще бъдат изпълнени през следващите седем години. Очакванията на ЕК са, че планираните инвестиции ще помогнат в борбата с безработицата и ще допринесат за повишаване на конкурентоспособността и икономическия растеж чрез подпомагане на иновации, обучение и образование в градове и селски райони.

„Днес приехме важен, стратегически инвестиционен план, който извежда България на пътя към заетост и растеж за следващите 10 години. Споразумението за партньорство отразява решимостта на Европейската комисия и България за най-ефективно използване на финансирането от ЕС, за да могат българите да усетят ползата от тези инвестиции под формата на повишено качество на живот“, заяви комисарят на ЕС по въпросите на регионалната политика Йоханес Хаан.

С парите от ЕС се очаква да бъде стимулирано предприемачеството, борбата със социалното изключване и ще бъде подкрепено развитието на екологосъобразна и ресурсно ефективна икономика.

През новия период България ще има седем оперативни програми, четири от които ще бъдат финансирани от Европейския фонд за регионално развитие (ERDF) и Кохезионния фонд. Бенефициентите по две от оперативните програми ще получават финансиране от Европейския социален фонд (ESF), а по една от програмите парите ще идват съвместно от ERDF и ESF.

„Поздравявам България за сключването на споразумението за партньорство. В периода 2014–2020г. на разположение на страната ще бъдат около 1,5 млрд. евро от Европейския социален фонд — това е увеличение с 20% спрямо предишния период“, коментира комисарят по социалната политика на ЕС Ласло Андор.

Комисарят, отговарящ за регионалното развитие на общността, Йоханес Хан, пък допълни, че е приет важен, стратегически инвестиционен план, който ще изведе България на пътя към заетост и растеж за следващите 10 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *