ЕК откри наказателни процедури срещу България

Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България в областта на енергийния пазар. Тя е за неспазване на европейските директиви, които задължават операторите на електропреносни и газопреносни системи да оповестят цялата необходима информация за наличния в страната капацитет на мрежите.

България не е изпълнила това условие, което според Европейската комисия създава проблем пред конкуренцията, равния достъп до мрежите и навлизането на нови участници на пазара.

Освен това от комисията подчертават, че в такива случаи Националният регулаторен орган е длъжен да определи и да наложи санкции на нарушителите, но у нас това до момента не е направено. Еврокомисията днес откри подобни процедури и срещу още 24 държави-членки на съюза.

Европейската комисия започна и още една наказателна процедура срещу България и заради съществуващия у нас лицензионен режим за извършване на пощенски услуги. Според Комисията той е рестриктивен и възпрепятства навлизането на нови пазарни играчи в тази сфера.

Първо писмено предупреждение беше изпратено и заради качеството на въздуха – то е защото според данните на Еврокомисията в различни части на България са били регистрирани превишения на дневните или почасови допустими стойности на серен двуокис, въглеродни и азотни окиси, и бензол, което излага на опасност здравето на хората.

Още две процедури срещу България стартираха и в областта на дънъчната политика – заради начина, по който се облагат с Данък добавена стойност услугите, извършвани от адвокатите и съдебните пристави и заради ставките по ДДС върху доставките при зареждане с гориво на кораби и други превозни средства.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *