ЕК отново ще се бори да ограничи селскостопанските субсидии за най-големите

Европейската комисия изрази своята готовност да ограничи плащанията към някои от най-големите фермери в ЕС, предаде EUobserver. Евентуално такова решение е част от стратегията за реформиране на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС.
Вчера европейският комисар по селското стопанство Дачиян Чолош стартира публичен дебат относно бъдещето на ОСП. Една от основните задачи на Чолош е именно ограничаването на плащанията за най-големите в европейското селско стопанство, като подобна промяна би била възможна едва от 2014 година нататък. Преди две години, обаче, страните-членки на ЕС отхвърлиха такъв опит за промяна на ОСП.
В момента плащанията по ОСП възлизат на 55 млрд. евро годишно или на над 40% от бюджета на ЕС. Някои от най-големите корпорации, занимаващи се със селско стопанство, вземат до над 500 хил. евро годишно – факт, който предизвиква сериозно недоволство. През 2007 година предложение за таван на субсидиите от 300 хил. евро беше отхвърлено главно заради Великобритания и Германия.

Ивайло Ачев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *