ЕК подкрепя реформата в БДЖ, но не и средствата за нея

Синдикатите заявиха, че не очакват нищо от преговорите.  Очаквам да изслушаме монолога на г-н Владимиров, но независимо от това ние сме готови да отидем на среща. Очаквам да има разум в бройката на съкращенията, каза Петър Бунев от КНСБ.
Вчера бъдещият президент Росен Плевнелиев заяви, че ще се намеси в решенията за железниците без обаче да стане ясно кога и от каква позиция. Премиерът Бойко Борисов каза, че се надява железничарите да прекратят стачката, за да не фалира дружеството. Транспортният министър Ивайло Московски днес заминава за Берлин, където ще разговаря с кредиторите за отсрочка от няколко месеца, в която да не се пристъпва към изземане на активите.
По повод предстоящите днес преговори на ръководството на БДЖ и синдикатите, министърът на транспорта Ивайло Московски призова протестиращите да бъдат мъдри и да се отнесат с разбиране към оздравителните мерки. Държавата няма как да отстъпи от позицията си за необходимите съкращения в БДЖ, и тя ще остане непроменена, подчерта министърът:
Имам призив да бъдат мъдри и разумни и да примат мерките, които сме приели, за да оздравим компанията и да я извадим от тежкото състояние, в което се намира. Преговорите показват, че вратата винаги е отворена, няма отдръпване, няма нежелание от наша страна за преговори, но ние твърдо ще си стоим зад позициите, които сме взели. Разчетът е ясен. Съкращенията на този брой хора означава 25 милиона лева икономии за следващата година, които са ни необходими.
Снощи в Брюксел Ивайло Московски съобщи, че е получил подкрепа за необходимостта от реформи в БДЖ от Европейската комисия, която обаче не се е ангажирала с оценка за съкращенията на хора и спирането на влакове.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *