ЕК под обстрел относно ядрена централа в Словакия

Борба на интереси предизвика въпросът за проекта в Моховце и намеренията за разширяване на капацитета й
Депутатите от Зелената партия на Европейския парламент разкритикуваха Андрис Пиебалгс – европейския комисар на енергетиката, за подкрепата му на проекта за постояване на два нови реактора в атомната централа в Моховце, Словакия. Дискусиите бяха насочени към покриването на всички европейски и световни стандарти за безопасност. Според анализаторите реакторите трябва да притежават и допълнителни защитни стени от бетон и стомана, въпреки че това не се изисква от международните стандарти.
„Скандално е как може комисарят Пиебалгс да даде „зелена светлина“ за съживяване на толкова остарял атомен проект“, заявиха на представителите на Зелената партия, предаде EUobserver.com.
Slovenske Elektrarnе – фирмата, която иска да построи два нови реактора в атомната централа в Моховце, е собственост на италианската енергийна компания Enel и словашкото правителство.
Двата реактора от руски тип VVER 440/V213 се очаква да влязат в експлоатация от 2012-2013 година. В продължение на една година Европейският съюз оценява сигурността и безопасността на новите реактори, както и на целия проект.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *