ЕК поискала по-висока вноска от България

България е сред страните, от които е поискано да внесе допълнителни средства в европейския бюджет за 2014 година, съобщи Блумбърг, цитиран от БТА.

Освен от Великобритания, която бе призована да предостави на европейската хазна 2,1 милиарда евро, допълнителни средства в размер между 6,5 млн. евро и 340 млн. евро са били поискани също така от България, Ирландия, Гърция, Италия, Кипър, Латвия и Малта, съобщи източник, пожелал анонимност. Към Холандия също е отправено подобно искане за допълнителна вноска от около 600 милиона евро.

Британският премиер Дейвид Камерън настоя днес да се свика среща на министрите на финансите от ЕС заради исканото от Великобритания увеличение, съобщи Франс прес.

Камерън е повдигнал въпроса тази сутрин при възобновяването на работата на европейската среща на върха, посочи източникът. В същото време Франция и Германия ще спестят съответно 1 милиард и 780 милиона евро.

Според комисията ревизията се дължи математически от промяна на параметрите за изчисляване на БВП, решено от 28-те, както и от макроикономическото развитие на всяка страна, посочва АФП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *