ЕК прави система за гарантиране на депозити

ЕК ще предложи създаване до 2024 г. на система за гарантиране на депозитите, за да се избегнат банкови паники и за да могат вложителите да бъдат спокойни.Системата би трябвало да се изгради до 2017 г., а давлиза в сила поетапнодо 2024 година, посочиха европейски източници, цитирани от АФП и БТА.

В момента повечето страни от еврозоната имат национална система за гарантиране на депозитите на стойност до 100 000 евро.

Според проекта на Еврокомисията, през първата фаза от три години (между 2017-а и 2020-а), държавите членки на ЕС ще внасят над три-четвърти от приноса си в един национален фонд,а останалото – в общата европейска каса.

Ако една банка фалира през този период, вложителите ще бъдат обезщетявани първо от националния гаранционен фонд, а ако той не е достатъчен, ще се теглят пари и от европейския фонд.

През втората фаза (между 2020-а и 2024-а) европейският фонд ще бъде задействан още от самото начало при фалит, а вложителите ще бъдат компенсирани от националния фонд и от европейския. Всяка годинаделът на европейските пари ще нарастват постепенноспрямо средствата за националния фонд, за да достигнат 100 процента през 2024 година.

Трета фаза, до 2024 година, предвиждазавършване на цялостната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *