ЕК предлага банков съюз и пряко рекапитализиране на банки

Това посочи днес Европейската комисия в годишните си финансови препоръки към страните членки.
Призивът, изложен в документа, който очертава икономическата стратегия за еврозоната, изглежда е пряко насочен към опасенията на пазарите около проблемите в испанския банков сектор и цената, която испанското правителство ще трябва да плати за спасяването на банките си.
В стремежа към „пълен икономически съюз, чрез който да бъде завършен нашият паричен съюз, комисията ще се застъпи за амбициозен подход“, заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.   „Строителните елементи биха могли да включват, между другото, банков съюз с цялостен финансов надзор и единна схема за гарантиране на депозитите“, заяви той.  Барозу спомена също така издаването на съвместни облигации на еврозоната, т. нар. еврооблигации, припомняйки, че предложенията на Комисията по спорната тема „вече са на масата“.
ЕК подкрепи и идеята от спасителния фонд на еврозоната пряко да се отпускат средства за рекапитализиране на банки.  „Порочният кръг“ от слаби банки и силно задлъжнели държави, които взаимно си отпускат кредити, трябва да бъде разрушен, подчерта комисията.  „Важно допълнение към съществуващите структури биха били по-тясната интеграция в страните от еврозоната на надзорните структури и практики, на трансграничното управление на кризи и споделянето на тежестите“, отбелязва ЕК.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *