ЕК предупреди България за икономически дисбаланси

ЕК предупреди, че 5 членки на ЕС, включително България, имат прекомерни икономически дисбаланси, които натежават върху растежа на техните икономики.

Това се посочва в последен доклад на ЕК, чрез който изпълнителният орган на ЕС следи състоянието на публичните финанси в 28-те страни-членки на съюза и предупреждава за потенциални затруднения в икономиките преди евентуалното развитие на криза.

Процедурата за надзор дава на Европейската комисия правомощия да отхвърля националните бюджети и да налага глоби на страните, които не отстранят своите дисбаланси, но до този момент ЕК продължава да се въздържа да настоява за подобни санкции.

Тазгодишният мониторинг на комисията показва, че Италия, Франция, Португалия, Хърватия и Българияимат прекомерни икономически и финансови дисбаланси, най-вече заради големи дългове, висока безработица и слаби банкови системи. Същите пет страни бяха посочени и в миналогодишния мониторинг на Европейската комисия.

Още седем страни-членки имат дисбаланси, въпреки че те не се считат за прекомерни, посочва ЕК, като става въпрос за Финландия, Германия, Ирландия, Холандия, Испания, Швеция и Словения.

През миналата година 16 от 28-те страни от ЕС имаха дисбаланси, докато тази година броят им е намалял до 2, тъй като ЕК вече не счита че Белгия, Унгария, Румъния и Великобритания се нуждаят от специален мониторинг.

Анализът на Комисиятаизключва Гърция и Кипър, тъй като те са подложени на по-специално наблюдение с оглед на прилаганите за тях международни спасителни финансови програми.

В същото време ЕК предупреди шест страни-членки, включително Испания и Италия, че техните бюджетни планове за следващите години рискуват да нарушат правилата на ЕС за държавни разходи и ги призова да вземат мерки, за да намалят дефицита си.

Европейската комисия посочи, че е уведомила Испания, Белгия, Хърватска, Финландия, Италия и Румъния за нейните опасения по отношение на техните фискални задължения.

Ние идентифицирахме шест страни, чиито бюджетни стратегии могат да доведат до рискове по отношение спазване на поетите ангажименти в рамките на Пакта за стабилност и растеж, заяви вицепрезидентът на ЕК – Валдис Домбровскис. Той обаче добави, че все още има време да се вземат необходимите мерки и именно поради това ние изпращане тези предупредителни сигнали.

Съгласно Пакта за стабилност и растеж правителствата в ЕС имат за цел намаляване на дефицита до под 3% от брутния вътрешен продукт и задача да работят за свиване на държавния дълг до 60% от БВП.

Предупрежденията на ЕК, изпратени в сряда имат за цел да предупредят страните, които трябва да преразгледат средносрочните си разходните планове, да се справят с отклоненията от европейските финансови правила.

Предупредените странище трябва да представят през април техните плановеза харчове, докато Комисията ще реши през май дали те са предприели достатъчно мерки. Ако шестте държави-членки, уведомени от ЕК бездействат, те биха могли да бъдат поставени в така наречената „Процедура за прекомерен дефицит“ на ЕС, което би означавало по-строг контрол на техните икономиката от страна на надзорните органи на съюза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *