ЕК разжалва субсидиите за слънце и вятър

Общият енергиен пазар на ЕС е изключително важен за гарантирането на енергия на поносими цени и за борбата с климатичните промени. Това се посочва в т.нар комуникация на Европейската комисия, с която европейското правителство цели да запознае страните членки с новите моменти в политиката в енергетиката и по-специално в сектора на възобновяемите източници.

В съобщението се посочва, че държавната намеса от тук нататък в енергетиката трябва се случва „в някои специфични случаи“ и то за постигането на конкретни цели. При прилагането на държавна интервенция на пазара трябва да се вземат предвид съпътстващите разходи и влиянието на подкрепата върху свободния пазар.

Всяка не добре обмислена интервенция може да наруши функционирането на пазара и в резултат това да доведе до по-високи цени, както за домакинствата така и за бизнеса, се посочва в „комуникацията“ на ЕК.

Основен момент в становището на ЕК е че държавите трябва постепенно да премахват стимулите за възобновяемата енергия. Посочено е че вятърната и слънчевата енергия досега се били развиващи се технологии.

Това от своя страна означава, че от тук нататък ЕК ще гледа на този род ВЕИ-та като на развити технологии. Според ЕК от тук нататък финансовата подкрепа трябва да е ограничена до ниво, гарантиращо конкурентоспособността на възобновяемата енергия. Ако има схеми за подкрепа, то те трябва да бъдат гъвкави и да отговарят на понижаващите се производствени разходи.

Комисията дори стига по-далеч, като посочва, че продукцията от вече утвърдените технологии трябва постепенно да бъде обвързана с цените на свободния пазар, а в бъдеще цялата подкрепа трябва да бъде оттеглена. Все пак от комисията посочват, че държавите трябва да се въздържат от необявени или влизащи в сила със задна дата промени в схемите.

Понякога слънцето не грее и няма вятър, но нуждата от електричество остава. Увеличаването на дела на възобновяемите енергийни източници засилва предизвикателството. По тази причина вече в няколко държави-членки тече дискусия как да се организират и финансират резервни мощности – например ТЕЦ и газови централи, които лесно могат да бъдат пускани и спирани.

Комисията предлага насоки за това как тези резервни мощности да бъдат организирани по-ефективно, възползвайки се от предимствата на европейския енергиен пазар:

*Преди да вземат решение за механизми за допълнителен производствен капацитет, правителствата трябва първо да анализират причините за недостатъчната генерация

*На второ място, трябва да бъдат премахнати всякакви елементи, които пречат на пазара да осигури необходимата енергия. Такива елементи могат да бъдат: регулираните цени, твърде високите субсидии за възобновяема енергия.

*Правителствата също така трябва да създадат условия, гарантиращи, че производителите на електричество от възобновяеми източници реагират на сигналите на пазара. Гъвкавостта на търсенето, например чрез въвеждането на няколко различни тарифи, стимулиращи консумацията на енергия извън най-натоварените часови зони, също трябва да бъде поощрявана.

*При планирането на всяка резервна мощност трябва да се взема предвид не само ситуацията на националния пазар, но и общоевропейската перспектива.

В комуникацията си ЕК посочва, че съобщението не е юридическо обвръзващ документ, но че е възможно в близко бъдеще тези предписания да се превърнат във законодателни инициативи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *