ЕК разследва Ирландия, Люксембург и Холандия за данъчни преференции

Еврокомисията започва официално разследване на фискалните мерки, предложени от Ирландия, Люксембург и Холандия на мултинационални корпорации като Apple, информира Wall Street Journal на интернет сайта си, съобщава БТВ.

Брюксел се пита дали някои компании не се възползват от „по-благоприятен данъчен режим, отколкото им дават право правилата на Европейския съюз“. Това се проявява като „непозволена държавна помощ“, твърди бизнес ежедневникът, позовавайки се на запознат с въпроса източник.

Няколко големи компании като Епъл, Гугъл, Старбъкс или Амазон бяха взети на прицел от много западни правителства заради счетоводни трикове, които корпорациите използват. Това им позволява да плащат само малък процент от данъците в някои страни.

Разследването е в рамките на една по-широка борба от страна на ЕС срещу укриването на данъци, борбата срещу което стана приоритет за европейските лидери.
Ако се „установи, че компаниите са получили държавна помощ, ЕК може да поиска възстановяване на средствата“, пише Уолстрийт джърнъл, като същевременно отбелязва, че на практика „такива искания са редки“.

В САЩ парламентарна комисия разследва през 2013 г. мрежата от чуждестранните дъщерни дружества, използвани от Епъл, за заобикаляне на плащането на данъци върху десетки милиарди долари печалба. Без да обвинява компанията за незаконни действия, тя особено подчерта позицията на Ирландия, редовно обвинявана в игри с мултинационалните компании, като предлага особено нисък данък – едва 12,5%, докато средната норма за еврозоната е 23%.

Според парламентарното разследване в САЩ, някои компании като Епъл, които винаги казват, че спазват закона, дори преговарят за още по-ниска ставка – по-малко от 2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *