ЕК: Румъния има право да налага такси на Дунав мост

Наясно сме, че на моста на река Дунав между Русе и Гюргево се събират такси, отговарят от Европейската комисия на въпрос на българския евродепутат Николай Младенов.
Припомняме, преди дни румънската страна за пореден път вдигна таксата за преминаване на моста.
Принципът за събиране на такса за използването на инфраструктура не противоречи на принципите на свободното движение в Общността, отговарят още от Брюксел.
Всъщност, уточнява ЕК, Директива 1999/62 за таксуването на тежкотоварни превозни средства за използването на инфраструктурата (т.нар.“Eurovignette“ директива) дава възможност на държавите-членки да налагат пътни такси, в случай че тези такси не са дискриминационни и са такива, че само покриват разходите за поддръжка на съоръжението.
Директивата казва, че прилагането и събирането на такси трябва да причинява възможно най-малка пречка пред свободната циркулация на трафик, трябва да се избягват всякакви задължителни контролни проверки на вътрешните граници на Общността, както и да се избягва дискриминация между различните потребители на инфраструктурата.
Държавите-членки са задължени да осигурят адекватни средства/устройства на местата за плащане на таксите.
Държавите-членки, които прилагат система на времево-таксуване (винетки) за използване на инфраструктурата, като Румъния и България, имат право по изключение да прилагат такси и за използването на мостове, тунели и пресичания на планини, обясняват в заключение от Еврокомисията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *