ЕК слуша финансови експерти, които предизвикаха кризата, твърди Alter-EU

По-голямата част от финансовите експерти, които дават съвети на ЕК за мерки за излизане от икономическата и финансова криза, идват от същите институции, които предизвикаха кризата, се казва в доклад на неправителствената организация Съюз за прозрачност в лобизма и Етична регулация (Alter-EU).
Докладът в прав текст обвинява ЕК, че слуша буквално финансовата индустрия преди и след кризата, предаде EUobserver. За сметка на това Комисията не обръща внимание на предложенията и идеите от академичните среди и неправителствените организации.
„Изглежда Комисията е заинтересувана единствено да слуша съветите на финансовата индустрия, отколкото да действа в интерес на обществото. Комисията ни казва, че затяга контрола, затяга правилата, но всъщност техните предложения са пълни с дупки. Ако ЕК иска да възстанови доверието във финансовата система, трябва да се пребори с партийните насоки”, коментира Пол де Клерк, член на ръководството на Alter-EU.
Типичен пример в критиката на Alter-EU е предложението на финансовата система от експертната група „Дьо Ларозиер”. Председателят на групата Жак Дьо Ларозиер е съветник на френската банка BNP Paribas, а експерти като Райнер Масера, Отмар Исинг и Оно Рудинг са съветници на Lehman Brothers, Goldman Sachs и Citigroup.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *