ЕК смята да удължи периода за получаване на приходи от авторски права до 95 години

Съгласно ново предложение, което се обмисля от Европейската комисия, певците и музикантите ще имат възможност да получават приходи от авторските права върху продукта, който произвеждат, за период от 95 години.
Предложението е на европейският комисар по вътрешния пазар и услугите Чарли Маккрийви, съобщава EUobserver.com. Според сегашните европейски норми срокът за получаване на приходи от авторски права е 50 години.
„Не виждам за композиторите трябва да получават приходи от авторски права за период, който е по-голям от средната продължителност на човешкия живот, докато певците и музикантите получават средства за период, който е доста под средната продължителност на живота. В крайна сметка именно певецът вдъхва живот на творбата на композитора и обикновено хората могат да кажат кой пее любимата им песен, а не кой я е написал“, заяви Маккрийди. Комисарят допълни, че с това предложение ЕК цели да осигури спокойните старини на хиляди малко известни музиканти, а не да увеличава богатството на най-популярните звезди.
Проучване на ЕК показва, че певците започват музикалната си кариера на около 20 години, като тези, които не са част от музикална група, започват на 17 години. За тях звукозаписните студиа правят фонд, в който влизат 20% от приходите на произведения продукт. Това продължава докато изтече срокът от 50 години.
Освен удължаването на срока, Комисията възнамерява да въведе мярка, според която ако звукозаписната компания откаже да пусне повторно на пазара тираж на продукта на музиканта, певецът може да подпише договор с друга компания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *