ЕК: Спадът на БВП у нас е 5.8% през Q3

Спадът на брутния вътрешен продукт (БВП) на България, най-бедната страна в Европейския съюз, е 5.8 на сто през третото тримесечие на тази година, съобщи днес Европейската комисия.
Комисията разпространи декемврийския си преглед за социалната обстановка и състоянието на трудовия пазар в Европейския съюз. В него се съдържа кратък анализ за няколко страни членки на съюза – България, Гърция, Румъния, Ирландия, Португалия, и Словения.
Спадът през третото тримесечие на годината в България е най-високият за страната, откакто избухна финансовата и икономическа криза и сочи силната зависимост на българската икономика от чужди капитали, изтъква Европейската комисия.
В същото време в анализа се подчертава, че от гледна точка на трудовата заетост България е показала известна съпротива на кризата. През втората половина на тази година е регистрирано нарастване на безработицата само с 1.8%, докато средното увеличение на броя на хората без работа в Европейския съюз е по-голямо.
През третото тримесечие на тази година в България безработните са 234 500, като 98 хиляди от тях са дългосрочно безработни, сочат данните на Европейската комисия.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *