ЕК стартира допитване за ИКТ индустрията

Европейската комисия започва допитване до обществеността, за да заздрави позициите на производството в областта на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) на международната сцена,като осигури достъп до световните пазари, съобщава TechNews.

Консултацията ще продължи до 17 септември 2007 г. и е отворена за всички заинтересовани страни, включително изследователски, промишлени и потребителски организации. Комисията търси гледните точки на заинтересованите страни относно достъпа до пазари и регулаторни въпроси, така че да усъвършенства стратегията на ЕС в областта на ИКТ.

„Нашата европейска индустрия в областта на ИКТ се нуждае от мислене в световен мащаб“, каза комисарят на ЕС по въпросите на информационното общество и медиите Вивиан Рединг.

„Макар и да положихме големи усилия за създаване на единен пазар на далекосъобщенията в Европа, не бива да губим от поглед глобалната перспектива. Европейската промишленост в областта на ИКТ може да заеме още пазари в чужбина, ако заздравим конкурентоспособността и премахнем преградите пред търговията с трети страни. Затова настоящото допитване цели да набележи пречките пред търговията и бизнес възможностите за европейската промишленост в областта на ИКТ в световен мащаб“, допълни Рединг.

В международен аспект, залозите пред европейската промишленост в областта на ИКТ са високи: ЕС представлява около 30% от световния пазар на ИКТ. Електронните комуникации, вградените изчислителни системи, микро- и наноелектрониката, микросистемите и „разумните“ интегрирани системи са основните промишлени и технологични силни страни на Европа. Тя притежава също 6 от 10-те водещи доставчици на далекосъобщения и 4 от 10-те най-добри производители на оборудване.

За да се подпомогнат европейските производители в областта на ИКТ да продават своите продукти и услуги по света и да увеличат своя пазарен дял, Комисията разчита на отворените пазари и свободната търговия. По-специално тя работи за по-нататъшното напредване на многостранни търговски отношение в рамките Световната търговска организация, особено що се отнася до търговията на услуги, която е от основно значение за европейския ИКТ сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *