ЕК стартира новите правила в телекомуникациите

Във всички страни – членки на ЕС смяната на телефона ще може да стане за един работен ден и при запазване на същия номер, независимо дали операторът е мобилен или стационарен.  Максималната продължителност на договорите ще може да е 24 месеца, но доставчикът на услугата ще е длъжен да предлага и 12-месечен договор. Това ще позволи на клиентите да се прехвърлят по-лесно към друг оператор, ако намерят по-изгодни условия, отбелязва комисията.
Потребителските договори ще трябва да дават информация за минималните равнища на качество на услугите. По-специално на интернет абонатите трябва да се предоставя информация за техниките за управление на трафика и влиянието им върху качеството на услугата, както и за всички други ограничения, например ограничения на ширината на честотната лента, налична скорост на връзката, блокиране или ограничаване на достъпа до някои услуги като интернет телефония (VoIP).
Договорите трябва да съдържат и подробна информация за компенсациите и възстановяването на средства, приложими в случай, че качеството на услугата не отговаря на тези минимални равнища. Предвижда се също по-добра защита на правото на неприкосновеност на личния живот и безопасността в онлайн пространството, по-добра защита срещу нарушаването на сигурността на личните данни и спам (нежелани електронни съобщения), задължително уведомяване при нарушаване на сигурността на личните данни.
Въвеждат се повече яснота и допълнителни изисквания за даване на съгласие за съхраняването или достъпа до информация в устройствата на потребителите.
Националните регулатори в страните в ЕС получават по-голяма независимост и ще имат правомощия, като крайна мярка, да задължават далекосъобщителните оператори със значителна пазарна мощ да разделят своите съобщителни мрежи от обслужващите си поделения, за да се осигури недискриминационен достъп на другите оператори, без непременно да се разделя собствеността или да се налага създаването на отделно дружество.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *