ЕК: Трябва да довеждате докрай делата за финансови измами

Важен е не толкова броят на заведените дела по престъпления за финансови измами, а издадените присъди, т.е. делата да бъдат довеждани докрай. Това заяви във връзка с журналистически въпрос зам.-председателят на ЕК и еврокомисар по администрацията и борбата с финансовите измами Сийм Калас, който е на посещение в България.
Той допълни, че според Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) България има напредък в областта на борбата с финансовите измами.
Относно предложението на премиера Сергей Станишев към Европейската комисия да бъдат изпратени в България европейски експерти, които да помагат на нашата администрация, Калас коментира, че външните експерти могат да помагат в работата на българската администрация и да провеждат обучения, но отговорността за взетите решения и за изпълнението им си остава на българската администрация.
По думите на еврокомисаря ЕК подкрепя всички административни мерки, взети от българските власти за подобряване усвояването на еврофондовете.
От своя страна Станишев посочи, че, освен конкретни мерки за подобряване работата на администрацията, с Калас са обсъдили и въпрос за допълнителни компенсации за България за предсрочното спиране на 4 и 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“.
По-рано премиерът постави този въпрос и пред председателя на ЕК Жозе Барозу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *