ЕК удари с данъци гръцкото ”ципуро”

Европейската комисия поиска гръцкото правителство да отмени данъчните облекчения за местни алкохолни напитки.Такова решение ще засегне сериозно производителите на бутилирана „раки“ (както гърците наричат ракията) и на „ципуро“ първо, защото специалният потребителски данък върху напитките ще бъде повишен до нивото на останалите алкохолни напитки и второ, защото е почти сигурно, че ще се засили контрабандата на „ципуро“ и „раки“. Това информира електронното издание на в. „Катимерини“, цитирано от БТА.

Гръцкото правителство трябва да отговори на Брюксел в рамките на два месеца и ако отговорът не е задоволителен, то Комисията може да даде под съд Атина.

В момента ракията и ципуро се облагат със специална потребителска такса от 12,75 евро за литър етилов алкохол, което е с 50 на сто по-ниска такса от тази, с която се облагат другите напитки (25,5 евро/литър алкохол).

Наливната ракия и ципуро официално имат дори по-ниска такса, само 1,4 евро/литър. Бирата има такса от 6,5 евро/литър, докато за виното не се заплаща такса.

Според ЕК прилагането на по-ниска такса върху бутилираното и наливно ципуро и раки е нарушение на правилата на ЕС, защото се смята запоощряващо местното производствопред вноса.

Ципуро, раки и цикудия сатрадиционни високоалкохолни напитки, подобни на ракията, произвеждани в Северна Гърция и Крит.

През август Гърция ратифицира 3-годишен спасителен план, който изисква от нея да се справи с повсеместното неплащане на данъците. Споразумението изисква още от страната да отмени привилегиите за фермерите като например по-евтиното гориво и данъчните облекчения върху приходите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *