ЕК ще контролира по-строго търговията „на късо“ на борсите

Те ще регулират също така и условията, при които участниците в борсовата търговия ще са длъжни да разкрият информация в случай на заемане на значителни като обем „къси“ позиции. Приетите технически стандарти са базирани на работата на Европейския орган по ценните книжа и пазаритe (ESMA), съобщава пресцентърът на ЕК.
„Новите правила дават законова сигурност на публичните институции и участниците на пазара относно изискванията, с които търгуващите „на късо“ трябва да се съобразяват, така че да е сигурно, че сетълмънтът на сделка с акции или национални дългови книжа се извършва в предвидените условия и срок“, заяви европейския комисар по вътрешния пазар Мишел Барние.
Така наречените „къси продажби“ са вид борсова спекулация, при която търговецът „наема“ акции и облигации (а може и валута), продава ги и изчаква цената им да падне. В такъв случай при купуването обратно той печели от разликите, макар че съществува риск ситуацията да се обърне и той да бъде на загуба.
През август миналата година Франция, Италия, Белгия и Испания забраниха продажбите на късо на банкови акции и книжа на осигурителни компании. По-рано сходна забрана бе въведена и в Гърция и Турция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *