ЕК ще съди Швеция за ограничения в данъчните облекчения

Европейската комисия (ЕК) възнамерява да предприеме съдебни мерки срещу Швеция в Европейския съд заради „дискриминативни разпоредби“ по отношение на реда за предоставяне на данъчни облекчения при продажбата на жилища, се казва в съобщение на комисията.

Според шведското законодателство приходите от продажбата на жилища подлежат на данъчни облекчения само ако жилището се намира в рамките на страната и средствата бъдат използвани за закупуване на друго жилище отново в Швеция. Комисията е на мнение, че това противоречи на европейското законодателство, включително и на частта му относно правото на свободно движение на хора.

Според становището на ЕК данъкоплатците трябва да имат право на данъчни облекчения независимо от местонахождението на продаденото жилище или на новото закупено.

По мнението на Европейския съюз това ограничение затруднява жители на останалите страни-членки на съюза и на Европейската икономическа зона да променят местожителството си в Швеция, както и шведски жители да емигрират.

Тези, които решат да се заселят в Швеция, станат данъкоплатци на страната и след това продадат предишните си жилища, не могат да ползват облекченията, при все че закупуват имот в страната.

Комисията смята, че ограниченията не са оправдани и от гледна точка на предотвратяване на укриване на данъци при напускане на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *