ЕК: „Южен поток“ не е прекратен, а спрян

Проектът за изграждането на газопровода „Южен поток“ не е прекратен, а е спрян засега, докато не отговори на законовите изисквания. Това заяви снощи на пресконференция в Брюксел еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотенгер.

„Нямаме нищо против „Южен поток“, всяка инфраструктура е приемлива. Това не е нов източник, а е нов път, нова тръба. Ние сме обективни и неутрални. На първо място „Южен поток“ зависи от инвеститорите и на второ – от държавите от ЕС. Нашата работа е да проверим дали този проект е в съответствие с европейското законодателство“, заяви Йотингер.

Еврокомисарят обясни, че по отношение на България има три основни правни проблема по „Южен поток“ – в областта на околната среда, на вътрешния пазар и на конкуренцията – въпроси, обхванати от третия енергиен пакет на ЕС. По думите на Йотингер страната е част от ЕС и трябва да приеме цялото европейско законодателство.

Йотингер коментира и информацията, че въпреки разпореждането на премиера Пламен Орешарски, работата по газопровода продължава. Еврокомисарят заяви, че има доверие на българското правителство. „Трябва да работим с правителството и да имаме доверие в министър-председателя. Ако ми покажете снимки от вестник, които да доказват, че работата продължава), тогава мога да действам“, каза той.

По отношение на действията на Русия, която реши да се обърне към Световната търговска организация (СТО). Йотингер каза, че Москва очаква да се допусне изключение от европейското законодателство по отношение на „Южен поток“. „Това е непоследователно, очакваме от руската страна последователна политика“, заяви той.

Допускането на изключения е възможно, но е двустепенен въпрос – първо всеки трябва да приеме европейското законодателство. Гъвкави сме, но нашите партньори и инвеститорите първо трябва да приемат правилата на ЕС и едва след това можем да разговаряме за отстъпки, посочи Йотингер, предаде iNews.bg.

По повод изявленията на руския външен министър Сергей Лавров, свързани с проекта, Йотенгер коментира, че „Лавров е част от играта“. По думите му от години се поддържат редовни контакти с руските партньори по въпроса за „Южен поток“, най-напред в проектна фаза през 2010 година.

„Може би това, което министърът казва, означава, че енергетиката е част от политическата игра, а не е само въпрос на инфраструктура и не е само икономически отрасъл“, добави еврокомисарят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *